Perşembe, 28 Mart 2024

Tiroid Hastalıkları

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Tiroid Hastalıkları - Hipotiroidi, Hashimoto

Tiroid hastalıkları, Hipertiroidi, Hipotiroidi, Hashimoto Tiroidi

Tiroid bezi, boynun ön kısmında yerleşmiş olan ve salgıladığı hormonlarla vücut metabolizmamızı düzenleyen endokrin bir organdır. Tiroid bezi hastalıkları, basit guatrdan hayatı tehdit eden tiroid kanserine kadar değişir. En sık rastlanan hastalıklar, tiroid hormonları üretimindeki düzensizliklerdir. Tiroid hormonları aşırı miktarda salgılandığında hipertiroidizm, yetersiz miktarda salgılandığında ise hipotiroidizm meydana gelir. Tiroid bezinin iltihaplanmasına tiroidit adı verilir. Tiroid bezinin normalden büyük olmasına ise guatr adı verilir. Guatrda, tiroid bezi büyümüştür ancak fonksiyonlarında bozulma yoktur. Bu paragraf Tiroid bezinin önemi ve işlevleri hakkında bilinmesi gerekenleri kısaca özetliyor.

Tiroid bezinin aşırı hormon salgıladığı olgularda genel belirtiler:
• İştah artışına rağmen kilo kaybı,
• Sinirlilik, acelecilik, çabuk yorulma,
• Terleme, sıcağa tahammülsüzlük,
• Çarpıntı, yüksek kan basıncı,
• İshal veya sık dışkılama,
• Ağız kuruluğu, çok su içme, sık idrara çıkma, gece idrara çıkma,
• Kas güçsüzlüğü, ellerde titreme,
• Bakışlarda şaşkınlık veya korku ifadesi. Göz kapağının yukarıya doğru gerilmesi ve göz kapağında şişme. Göz kürelerinin öne doğru itilmesi(egzoftalmi). Gözü oynatan kasların tutulmasına bağlı olarak yukarı ve dış üst yana bakmakta güçlük.

Bu genel belirtilere her hastada mutlaka rastlanması şart değildir. Çok değerli hocam,rahmetli Prof.Dr.Ferhan Berker’den öğrendiğim önkolun iç tarafında cildin yumuşacık bebek cildi gibi olması hipertiroidi için şaşmaz bir bulgudur. Yaşlılarda yukarıdaki belirtilerin hiçbiri bulunmayabilir,sadece apati denilen elini dahi kıpırdatamayacak genel bir güçsüzlük,bitkinlik tablosuyla ortaya çıkabilir. Hiç unutmuyorum böylesine apatik 35 yaşında bir bayan hastam olmuştu,teşhisin Hipertiroidi olduğunu anlayana kadar akla karayı seçmiştim.

Hipotiroidi (tiroid bezinin yeterli hormon üretememesinin) genel belirtileri:
• Halsizlik, çabuk yorulma, hareketlerde yavaşlama,
• Kalp atışlarının yavaşlaması,
• Uyku eğiliminin artması,
• Soğuğa tahammülsüzlük,
• Ses kalınlaşması, yavaş ve kısık sesle konuşma,
• Deride kalınlaşma, kuruluk, saç dökülmesi, kaşların kenarlardan dökülmesi,
• Kabızlık,
• Terleme azlığı,
• Yüzde ve göz kapaklarında şişkinlik,
• Guatr.

Keza bu belirtiler de her hastada mutlaka bulunmayabilir. Yine hocalarımdan öğrendiğim evvelce serum kolesterol yüksekliği bulunmayan bir hastada aniden kolesterolün yükselmesi Hipotiroidi işareti olabilir bilgisi sayesinde pekçok atipik vakayı teşhis ettim.

Son yıllarda insanların tiroid hastalıkları ile ilgili olarak da kafaları bir hayli karışık, bunu gözlemliyorum. Bir kere tiroid tembelliği çok küçük yaşlarda dahi biz hekimlerin sık sık karşısına çıkar oldu. Gençlerin fast food alışkanlıkları ve bilgisayar başında saatler geçirmeleri nedeniyle kilo almaları doğal karşılanır oldu ve nedenin hipotiroidi olabileceği kolayca atlandı.

 

Ben zayıflama amacıyla başvuran herkesten yaşı ne olursa olsun TSH değerine baktırmasını istiyorum.

Vücudumuzda bütün hormonal faaliyetler feedback bir mekanizmaya sahiptir. Tiroidden salgılanan T3, T4 hormonları, böbreküstü bezinden salgılanan Kortizon, Adrenalin, Noradrenalin ve diğer mineralokortikoid hormonlar, kadında yumurtalık erkekte testislerden salgılanan cinsiyet hormonlarının serum seviyeleri belli bir düzeyin altına düştüğünde beyine “yetersiz seviye” bilgisi gider, beyin de bu hormonların hipotalamo-hipofizer eksende öncü hormonlarını harekete geçirerek hedef organların daha fazla hormon üretmeleri için uyarılmalarını sağlar. TSH (Tiroid Stimülan Hormon) tiroid bezinin Hipofizden salgılanan öncü hormonudur. Bu hormon kanda yüksek ölçülmeye başlandığında tiroidin yeterli hormon üretemediği anlaşılır. Ancak ne yazık ki TSH hormonunun laboratuarlarda normal kabul edilen sınırları çok geniştir: 0.27 ile 4.2 arası normal kabul edilmektedir. Bu kadar geniş bir aralıkta tiroidi tembelleşme eğiliminde olanları tespit etmenin güçlüğü ortadadır. Yapılan prospektif (ileriye dönük) bilimsel çalışmalarda görülmüştür ki TSH değeri 2’nin üzerinde tespit edilen insanların büyük çoğunluğunda 8-10 yıllık takipte klinik olarak Hipotiroidi gelişmektedir. O halde TSH için güvenli aralık 0.27-2 olarak kabul görmeye başlamıştır. Ben kendi klinik deneyimimle TSH değeri 2’nin üzerinde ölçülen hastalarımda 3-6 aylık periyotlarla bir trend analizi uyguluyor ve TSH değeri 3’ü geçenlerde de tiroid hormonu ile substitüsyon (yetersiz hormonun dışarıdan takviyesi) tedavisine başlıyorum. Bunun uzun vadede çok faydasını gördüğümü belirtmek isterim.

Hipotiroidi yani tiroidin normalden yavaş çalışması sebebi halen tam olarak aydınlatılabilmiş değildir. Ancak olguların %15 kadarında sebebin” Otoimmün Tiroidit” (özetle tiroid bezinin beyin tarafından tanınmayıp, yabancı cisim olarak algılanması nedeniyle antikor üretilerek tahrip edilmesi) yani vücudun kendi bağışıklık sisteminin neden olduğu tespit edilmiş ve bu keşfi yapan Japon biliminsanının adıyla anılarak Hashimoto Tiroiditi adını almıştır. Bu hastalık bütün diğer otoimmün kökenli hastalıklar gibi alevlenme ve sönmelerle seyrettiğinden hastaların neredeyse ömür boyu ilaç kullanmaları gerekmektedir.

Bize her türlü istek, soru, öneri vb. için iletişim sayfamızdaki formu doldurarak ulaşabilirsiniz..

Ofis ( Dr.Moris Yaşa )

Bostancı - Kadıköy
İstanbul - Türkiye

Sosyal Ağlar